Könsdysfori og etik

Frågan om könsdysfori och hur man hjälper/stjälper är mångsidig och debatten rör sig inom åtskilliga områden, alltifrån filosofi/religion till avancerad forskning.
Men den aspekt jag uppfattar som mest grundläggande och som tas upp för lite, är etiken. 
Först - ”inte skada”. Det självklara målet borde vara ”en frisk själ i en frisk kropp”. I andra hand är det förstås bättre med ”en frisk själ i en stympad kropp” än tvärtom... 

Men är det ”normalt” och ”psykiskt friskt” att anse sig ”född i fel kropp” när kroppen är fullt frisk och funktionsduglig och önskemålen handlar om att stympa den och göra den medicinberoende? Hur kan en frisk kropp vara ”fel” pga könet, när bägge kön kan utföra precis samma saker, så när som på fortplantningen och elitidrott - och detta kan vi ändå inte förändra? Detta Måste väl vara psykiska och/eller sociala orsaker och behandlas som sådana? Att förändra det fysiska går ju bara på ytan och medför ohälsa=medicinberoende och könsstympning. Hur kan detta vara en ”behandling”? Det måste väl istället vara en nödfallsåtgärd om en psykiskt sjuk människa inte kan räddas på annat sätt? 

Och hur kan ”vi” (de flesta) svälja hela pratet om könsidentitet - å ena sidan finns det ”massor av kön” och ”kön är flytande”, å andra sidan MÅSTE personer göra om sig för att ”passera” som kvinna eller man, och det är KRÄNKANDE att kallas ”hon” om en person ÄR ”han” enligt sin valda identitet (som i alla dessa fall är ytterst binär och traditionell på ytan, personer kan t o m gå och träna hur ”en kvinna” resp ”en man” talar och rör sig!)

Allt det här är så obegripligt och sjukt i mina ögon. Och så farligt för så många... 

Skulle det verkligen inte vara möjligt - med en Massiv Satsning på information och ”coola” förebilder, samt friare sociala klädkoder m m och psykoterapi där det handlar om trauman/annan sjukdom - 
att ALLA skulle kunna leva i friska kroppar? Säkert mer eller mindre nöjda förstås, som vi är med andra förutsättningar i våra liv, men fungerande, med hanterbara svårigheter?

Det är naturligtvis oerhört viktigt med forskning och utveckling runt läkemedel och biverkningar. Liksom utveckling av kirurgisk teknik. Vi håller också på att lära oss manipulera gener. 
Men vi bör använda vår kunskap rätt, nämligen till att bota och lindra, och inte tvärtom. Och vi bör ha stor respekt inför naturen och skapelsen - oavsett vår religiösa inställning - och inte ingripa grovt mot det som är grundläggande för själva livet.

😱😰 eller hur...

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Ville skriva om kärleken

Our personal experience seems to be common; ROGD daughter poisoned by internet contagion?